אסירים נכפתו והוכו לעיני סגן מפקד הכלא אמנון יהבי

אסירים נכפתו והוכו לעיני סגן מפקד הכלא. הוא לא עשה דבר, לא נחקר ולבסוף קודם , יהושע (ג'וש) בריינר , הארץ [ 16.06.2021

גונדר־משנה אמנון יהבי פיקד על האירועים בקציעות במארס 2019. מאז הוא זכה לקידום. המוקד להגנת הפרט: "מערכת שלמה דאגה לחפות על הסוהרים המעורבים ולספק להם חסינות"

סגן מפקד כלא קציעות לשעבר, גונדר־משנה אמנון יהבי, היה עד להכאת אסירים ביטחוניים כפותים על ידי סוהרים ופיקד על האירועים בתקרית שאירעה במארס 2019. כפי שפורסם בשבוע שעבר ב"הארץ", לאחר ששני סוהרים נדקרו בכלא, 55 אסירים הוכו באלות ובבעיטות בידי עשרה סוהרים לפחות והושארו אזוקים על הרצפה במשך שעות, אף שלא היו קשורים לדקירות ולא נשקפה מהם סכנה. ל"הארץ" נודע כי לשירות בתי הסוהר (שב"ס) הגיעה התראה ממוקדת על הכוונה לפגוע באנשי סגל באותו יום, אולם בשב"ס שחררו חלק מהכוחות המיוחדים שהיו בכוננות — דבר שלפי מקורות בארגון הוביל לשימוש בכוח מצד הסוהרים.

אסירים נכפתו והוכו לעיני סגן מפקד הכלא. הוא לא עשה דבר, לא נחקר ולבסוף קודם , יהושע (ג'וש) בריינר , הארץ [ 16.06.2021

חלק מהאסירים אמרו שביכולתם לזהות את הסוהרים המכים, אך הם לא זומנו למסדרי זיהוי. בעקבות התקרית באגף 3, שתועדה במצלמות האבטחה, נחקרו שלושה סוהרים והתיקים נגדם נסגרו. כמו כן, החקירה כולה נסגרה בעילת "עבריין לא נודע". הקצינים הבכירים בכלא כלל לא נחקרו או זומנו להעיד, ומפקד הכלא, אביחי בן חמו, אף קודם מאז. גם יהבי קודם, והיום הוא מפקד כלא רמון, שבו אסירים ביטחוניים.

בסרטון חדש מהתקרית נראה יהבי יוצא ונכנס למתחם הכלא פעמיים — תחילה עם פריצת הכוחות לאגף 3. בשלב זה נראה יהבי מחלק הוראות לקצין אגף המבצעים, סגן־גונדר דמיטרי וילדרמן, שפיקד על ההשתלטות האלימה. מהתיעוד עולה כי יהבי הבחין באסירים נכפתים ונגררים על הרצפה ועזב את המקום. כמה דקות לאחר מכן חזר יהבי לאגף. לפי התיעוד, בשלב זה נראים על הרצפה כ–30 אסירים כפותים ללא תזוזה. יהבי נראה מדבר עם וילדרמן בשעה שאסירים כפותים נגררים ומושלכים על חבריהם. לפי התיעוד, בכמה הזדמנויות הוכו האסירים באלות ובבעיטות לנגד עיניו של יהבי, אך הוא לא עשה דבר כדי למנוע את המעשים.

שלושה אנשים שונים המכירים את יהבי זיהו אותו בסרטון. לכך מצטרפות עדויות של אסירים שהגיעו לידי "הארץ". "אני זוכר את יהבי באירוע בקציעות", סיפר מועז חמידאן, שנכפת והוכה בעצמו וסבל מפציעות ברגליו וידיו. "אמנון היה נוכח לפני האירוע, במהלכו וגם אחריו. הוא הסתובב בינינו וראה הכל — איך 'מצדה' (יחידת ההשתלטות המיוחדת של שב"ס) פרצו ואיך הכו אותנו. הוא השקיף מהצד ולא ניסה לעצור אף אחד. לא ראיתי אותו לאורך כל האירוע, כי היינו חייבים להיות עם הראש למטה, אבל ראינו אותו שם בוודאות והוא פיקד על האירוע והיה נוכח. עד היום אני בטראומה".

אסירים נוספים הזכירו את יהבי בתלונותיהם במשטרה וביקשו לאפשר להם לזהות את המעורבים. "שמות הקצינים שאני זוכר ששמעתי היו דימה, אמנון, יניב, שימי. אני לא מכיר את כל הסגל, אבל יכול לזהות בתמונות את האנשים", כתב אחד האסירים בתלונתו. "האירוע מתועד ואפשר לראות את הפשעים של יחידות שב"ס, שעברו כל גבול. הדברים דומים לתיאורים ששמעתי ברדיו על איך שהכו את היהודים במחנה אושוויץ כשהיו כבולים. צר לי להגיד את זה, אבל זה מה שקרה לי ולשאר האסירים".

"כל בעל תפקיד שהפעיל אלימות כלפי אסירים כפותים וחסרי ישע צריך לשאת באחריות פלילית אישית", אמרה מנכ"לית המוקד להגנת הפרט, ג'סיקה מונטל. "הדבר נכון כפליים כלפי מי שהיה אחראי פיקודית על אותם סוהרים, נכח והיה עד לתקיפה האכזרית. יחד עם זאת, אין להסתפק בהאשמות כלפי הסוהרים עצמם. ניכר שמערכת שלמה אפשרה את האירוע הקשה, ואז דאגה לחפות על הסוהרים המעורבים ולספק להם חסינות. לכן דרושה הן העמדה לדין של הסוהרים האחראים, והן בדיקה חיצונית ובלתי תלויה לגבי האירוע כולו".

יהבי מונה לתפקיד סגן מפקד הכלא שבועות ספורים לפני התקרית, לאחר שבית המשפט המחוזי בירושלים התערב בהחלטת השר לביטחון הפנים אז גלעד ארדן שלא לקדמו בדרגה. התנגדותו של ארדן לקידומו של יהבי באה על רקע התנגדותן של משפחות שכולות של הרוגי אסון הכרמל ב–2010, אז שימש יהבי מפקד קורס הצוערים שחניכיו נסעו באוטובוס שנקלע לשריפה. נגד יהבי לא נפתחה חקירה, אולם בדו"ח של המשטרה נכתב: "לא ניתן להתעלם שלכאורה נפל דופי חמור בהתנהלותו במקרה זה". אף על פי כן, בית המשפט קבע כי משך הזמן שחלף מאז האסון וחוות דעת חיוביות מצד מפקדיו של יהבי מחייבים התערבות בהחלטתו של ארדן.

אשר לקצין אגף המבצעים וילדרמן, שתועד בסרטונים, הוא מסר עדות במשטרה, אך לא נחקר. "פעלתי כקצין אג"ם וביצעתי את תפקידי", סיפר בעדותו. "המקום היה כמו שדה קרב. נזרקו דברים. היה חשש כבד לדקירות נוספות של הסוהרים. היה שימוש בכוח. אנשים התנגדו. סירבו ללכת אחרי שבוצעה עליהם השתלטות". אלא שהתיעוד מציג תמונה שונה. האסירים לא הביעו התנגדות ולא נראים חפצים מושלכים לעבר הסוהרים. "אני לא יכול לדעת מה כל סוהר עשה, אבל שימוש בכוח היה על מנת להשתלט על האירוע ולמנוע אירוע דקירה נוסף", המשיך וילדרמן בעדותו. הוא אף טען כי הוא ויהבי מאוימים מאז על ידי אסירי חמאס. "ההנחיה היא לשימוש בכוח רק ככוח סביר", הבהיר. בשלב זה נשאל וילדרמן אם הוסבר לסוהרים על שימוש בכוח כאשר אסיר אזוק ולא מתנגד:

וילדרמן: "כן. אם אסיר אזוק ולא מנה (כך במקור) לשלוף דוקרן או לתקוף סוהר, אז המטרה הושגה ואין צורך לשימוש בכוח".

שוטר: "לא ראית משהו חריג מבחינת שימוש בכוח?"

וילדרמן: "אני לא יכול להגדיר האם שימוש בכוח היה חריג. אני זוכר שכל הזמן צעקתי במגאפון 'מקצועי, רגוע, זהירות וכוח סביר'".

בשלב זה הוצגו לווילדרמן סרטונים שבהם נראים סוהרים מכים אסירים כפותים בנוכחותו. פעם אחר פעם התבקש וילדרמן לזהות את הסוהרים. "קשה לי לזהות סוהרים. התמונה מטושטשת מדי. יש לי קרוב ל–500 סוהרים", אמר.

שוטר: "שאלתי אותך על ארבעה סוהרים שנראים משתמשים בכוח נגד אסירים אשר לא נראים מסכנים אותם. האם שימוש בכוח הזה מנוגד לנהלים?"

וילדרמן: "לא ניתן להסיק מסקנה כלשהי בלי להבין את כל האירוע".

ערר שהגיש המוקד להגנת הפרט נגד סגירת החקירה נבחן בימים אלה בפרקליטות המדינה. בכירים בפרקליטות שנחשפו לפרסום ב"הארץ" אמרו כי מדובר ב"תיעוד מזעזע". לדברי אחד מהם, "חקירה רשלנית בתיק כל כך חמור עם תיעוד וסגירתו עלולה ליצור בעיה בעתיד בפורומים בינלאומיים. האירוע הזה מחייב בדיקה מעמיקה".

משב"ס נמסר בתגובה: "מדובר בפיגוע מכוון לרצח של סוהרים בבית סוהר קציעות, שבנס לא הסתיים במות סוהר. כמו בכל אירוע חריג, שב״ס דורש מסוהריו לפעול בהתאם לפקודות ולנהלים, וכל חריגה נבדקת ומתוחקרת. מיד עם תחילת התחקיר המבצעי לאירוע זה הוחלט על ידי הגורמים המוסכמים בשב״ס להעביר את כלל החומרים ליחידה הארצית לחקירת סוהרים, שחקרה את האירוע, ומשם לפרקליטות, וזו החליטה על סגירת התיק. הטיפול באירוע על ידי קציני בית הסוהר תוחקר והופקו ממנו לקחים מבצעיים".

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה